OwoceSłoiki

Rajskie jabłuszka – konfitura do dekoracji ciast i deserów

rajskie jabluszka

Rajskie jabłuszka same w sobie pyszne nie są, ale są urocze. Można je kandyzować i używać na przykład do ozdabiania deserów czy ciast. Do dzieła zatem.

CZAS:

KOSZT:

TRUDNOŚĆ:

SKŁADNIKI:

  • 1kg prawie dojrzałych jabłuszek
  • 1,2kg cukru



RAJSKIE JABŁUSZKA – PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłuszka zbierz gdy będą czerwone i prawie dojrzałe. Umyj je, osusz  i każde z nich w kilku miejscach nakłuj głęboko drewnianą wykałaczką – sprawi to, że jabłuszka nie popękają brzydko.
  2. Włóż je do rondelka, zalej zimną wodą, tak by wszystkie były przykryte, na małym ogniu wodę doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut.
  3. Odcedź owoce i pozostaw wodę.
  4. Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka sporządź syrop. Zagotuj go i zalej owoce wrzącym syropem. Odstaw na noc.
  5. Zlej syrop następnego dnia, zagotuj go, dodaj 3/4 szklanki cukru.
  6. Do gęstego syropu włóż jabłuszka i smaż na małym ogniu, aż staną się przeźroczyste.
  7. Gorące przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzuj około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

rajskie jabluszka
rajskie jabluszka

Share: